DEL ETT: Vad är feminin och maskulin energi?

När min mamma började läsa till yogaterapeut för många år sedan var det första gången jag kom i kontakt med begreppen feminin och maskulin energi. Och damn vad arg jag blev varje gång det kom på tal. Vi hade många heta diskussioner, och jag menade att hon placerade in män och kvinnor i fack genom att prata på det sättet. Hjälpte till att stöpa könsrollerna ännu djupare.

Med åren som gått har jag förstått att det ju inte handlar om män och kvinnor. Vi har alla feminin och maskulin energi i oss, man som kvinna som icke-binär, och vi alla behöver jobba med att balansera dessa motpoler inom oss för att känna oss hela. Vi är alla en yin och yang i oss själva.

Och jäklar vad spännande det är att djupdyka i feminint och maskulint, vad det är, varför det maskulina ofta värderats högre än det feminina, hur det har påverkat oss, och hur vi kan jobba med att få balans mellan yin och yang. Tänkte därför att vi i några inlägg framöver skulle prata lite om just detta. Så let’s börja med att förstå vad det är vi pratar om. <3

Vad är feminin och maskulin energi?

Feminin och maskulin energi skiljer sig åt när det kommer till hur de flödar. Maskulin energi är rak, linjär och stabil. Feminin energi å andra sidan är flödande, ständigt i rörelse, och istället för att röra sig i en rak riktning framåt, så rör den sig i en spiralrörelse åt vänster. Den feminina energin rör sig alltid, medan den maskulina energin behöver uppgifter för att ta sig framåt.

Vi har alltså FLOW (feminint) och STABILITET (maskulint) - yin och yang. Vi behöver både flow och stabilitet, och det är när vi lyckas skapa en balans mellan båda som vi mår som bäst. Som vi blir sådär lugna, starka och trygga. Som du känner dig hemma i dig själv.

Det finns flow och stabilitet, feminint och maskulint, i allt. Om vi tar ett träd som exempel, så är stammen och det som håller ihop trädet det stabila (maskulina), medan allt det som rör sig och förändras (löven som växer och vissnar, säven som rinner i stammen) det flödande (feminina).

KVALITETER HOS FEMININT OCH MASKULINT

Feminin energi är emotionell och nära kopplad till din kropp och dina känslor - att du känner. Precis som feminin energi rör sig våra känslor alltid. Det feminina är kopplat till intuitionen och vårt undermedvetna. Det innebär att får du fatt i din feminina energi får du också verkligen kontakt med din intuition och magkänsla. Har du å andra sidan inte koll på din feminina energi kan du vara helt i händerna på dina undermedvetna programmeringar - gamla känslor av att du inte duger eller inte förtjänar att älskas kanske helt styr ditt liv.

Feminina superkrafter är mod, samarbete, empati, acceptans, kreativitet, skratt och att kunna förlåta (för att nämna några).

Den maskulina energin är sexuell energi. Den strävar hela tiden framåt, och den får sin rörelse framåt genom uppgifter. Om den maskulina energin inte har uppgifter att ta sig an kan den lätt bli frustrerad. Superkraften i den maskulina energin är verkligen att den hjälper oss att ta oss framåt och ger oss förmågan och disciplinen att kunna slutföra projekt (men det är det feminina som ger oss modet att våga genomföra).

Om den feminina energin står för vårt undermedvetna och vår kropp, så kopplas den maskulina energin istället till vårt medvetande och vårt sinne. Istället för kopplingen till känseln, kopplas det maskulina till tänkandet - att du tänker. Här finns logik och förmågan att kunna vara rationell. I balans hjälper den maskulina energin oss att se klart, men om tankarna helt tagit över dig kan de istället skapa förvirring, stress och psykisk ohälsa.

VI BEHÖVER BÅDE FEMININT OCH MASKULINT FÖR ATT MÅ BRA

Vi behöver både kropp och sinne, känsel och tänkande, för att må bra. Vi behöver vår stabilitet för att kunna ha mycket flow. Utan stabiliteten kan inte det flödande hållas, då kommer den bara rinna ut och du kommer känna att du läcker energi. Den maskulina energin hjälper till att hålla oss samman.

Med feminint och maskulint i balans känner du dig lugn och kraftfull. Du bestämmer över ditt eget liv, och gör saker på ett sätt som stöttar både dig själv och andra. Du har kraften att ta dig framåt, och gör det med empati och mod.


Traditionellt sett har det feminina räknats som mindre värt än det maskulina, och dess egenskaper och kvaliteter har tryckts undan och nedvärderats. Det har sin förklaring i det patriarkat vi levt i de senaste tusentals åren. Men det tar vi i nästa del av den här lilla inläggs-serien! <3

4 kommentarer

 • Tack så mycket för ett så fint och detaljerat svar! Ja, det är sant, det finns ju feminint och maskulint i allt.
  Så kul att du började blogga som man gjorde ”förr i tiden” :) Nu kan man läsa dina längre inlägg (jämfört med Instagram), så intressant!

  Maria
 • Hej Maria! Så bra fråga, har själv funderat mycket på detta. Här kommer ett litet resonemang baserat på hur jag ser det och har lärt mig… :)

  När jag pratar feminin och maskulin energi som flöde och stabilitet pratar jag emotionell och sexuell energi. Båda dessa energiformer hittar vi i sexualchakrat (även om sexualchakrat räknas till de feminina chakrana). Så även om vissa chakran räknas som feminina eller maskulina kan de innehålla både flöde och stabilitet.

  Chakrasystemet fungerar som en karta (av många!) för vårt energisystem för att vi ska få lite riktlinjer för att kunna jobba med det, men energisystemet är egentligen otroligt(!) komplext. Det gör såklart att det blir en väldigt förenklad bild och det är inte så enkelt som att säga att allt nedanför hjärtat är feminint och allt ovanför maskulint. ALLT innehåller ju egentligen både feminin och maskulin energi, flöde och stabilitet. Ur ett makroperspektiv kan vi t.ex. tänka på Moder Jord som är feminin, men på Moder Jord finns t.ex. träd som ju både har flöde och stabilitet i sig. Osv. :) Och likadant är det med våra chakran.

  Du har helt rätt i att rotchakrats energi är både stabil och linjär, precis som den sexuella (maskulina) energin. Rotchakrats stabilitet hjälper oss att hålla den emotionella (feminina) energin som vi hittar lite högre upp i sexualchakrat, och tack vare den stabilare energin i rotchakrat hittar vi ju mycket grundning här. Men! Samtidigt är det fortfarande mycket rörelse då vi fortfarande befinner oss i kroppen, vår känsel, och allt annat som ju rör sig hela hela tiden. :) (Ju högre upp i chakrasystemet, desto mindre rörelse och mer stabilitet då vi rör oss bortom dualitet och mot ett tillstånd av att vi känner att vi är ett med allt.)

  Hoppas svaret gav dig något och tack för din fina fråga! <3

  Malin
 • Tack Malin, det är så intressant och viktigt! Jag själv har den senaste tiden uppmärkasammat när jag blir stressad och rigid. Då känner jag direkt att flowet är blockerat…och den feminina energin likaså.

  Men jag är lite förvirrad – jag trodde att det var rotchakrat som hörde ihop med vår stabilitet. Och rotchakrat är ett av våra feminina chakran, eller? Så jag trodde att stabiliteten var kopplat med det feminina, och inte maskulina…

  Maria
 • Så bra förklarat, tack Malin <3

  Minna

Lämna en kommentar