DEL 2: Patriarkatet och undertryckandet av den feminina energin

I första delen av den här lilla mini-serien pratade vi om vad som egentligen menas med feminin och maskulin energi. Med grunden på plats tänkte jag att vi ska gå vidare in på något som jag själv tycker är sååå intressant. Nämligen hur patriarkatet har påverkat hur vi ser på dessa energier.

Våra samhällen har de senaste tusentals åren varit präglade av ett patriarkat. Det feminina har haft mycket lägre status än det maskulina, och det gäller även i energivärlden. Det är de maskulina krafterna, kvaliteterna och energierna som har räknats som fina. 

Att TÄNKA, inte att KÄNNA. 

Vi har uppfostrats i att tänka, analysera, vara rationella och logiska. Medan att känna kanske ofta setts som något flummigt. Man kan inte lita på sina känslor, men däremot på det logiska sinnet som kan tänka, tänka, tänka.

Jag tänker, därför finns jag, som filosofen Descartes en gång sa.

VI HAR LÄRT OSS ATT TRYCKA UNDAN DEN FEMININA ENERGIN

Undermedvetet har många av oss lärt oss att trycka bort det feminina, som ofta setts som en svaghet. Vi har lärt oss att alla känslor inte är bra, och istället för att få lära oss verktyg för att hantera det vi känner, har vi kanske ofta uppfostrats i att trycka undan. Att hålla för oss själva.

Att vi inte har verktyg för att hantera våra känslor skapar stora problem. De verktyg vi fått lära oss handlar om att tänka rationellt och vara logiska, men våra känslor är varken logiska eller rationella. Utan logik känner vi oss lätt ur kontroll, och i ett försök att kontrollera försöker vi strukturera våra känslor genom att analysera och tänka. Försöker hitta logiska anledningar till varför vi känner som vi känner. Vi litar inte på att bara känna.

Så vi försvinner upp i huvudet och fastnar där. Kanske har vi också metoder för att slippa känna genom att fly från kroppen. Vi scrollar i timmar på mobilen, slår på Netflix, eller äter all den där maten som vi egentligen inte mår bra av, men som i stunden får oss att stänga av.

Och helt plötsligt är vi helt i det maskulina (TANKARNA) och inget i det feminina (KROPPEN).

STRESS, UTMATTNING OCH SVÅRT ATT TYCKA OM MIG SJÄLV

När vi tappar kontakten med KROPPEN (det feminina) och bara är i HUVUDET (det maskulina) händer två saker:

  1. Det blir väldigt svårt att känna mig själv och därmed också att tycka om mig själv

  2. Jag fastnar i mitt ego (och där är det också väldigt svårt att tycka om mig själv)

Utan kontakt med kroppen blir det svårt att veta vem jag är, för vem jag är är så starkt kopplat till det feminina och min kropp. Jag har ingen chans att känna mig själv, att veta vem jag är och vad jag behöver, för jag är inte närvarande och kan känna efter. Jag är inte hemma hos mig själv. Och hur ska jag kunna tycka om mig själv när jag inte har kontakt med mig själv?

När vi bara är i huvudet fastnar vi i egot. Egot är den där lilla viskande rösten i ditt huvud - dina tankar - som säger till dig att du inte är bra nog. Att du borde ha en ny bil, en ny kille, ett nytt hus. För egot är aldrig, aldrig nöjd. Och då fastnar du i allt som inte duger, istället för att vara tacksam för allt det du har. Tankarna tar över, och du tror att allt du tänker är sant. Du tror att du ÄR dina tankar. Och hur ska du kunna tycka om dig själv när en liten röst hela tiden viskar att du aldrig riktigt duger?

Att trycka undan dina känslor, fly från din kropp, och fastna i dina tankar är det ingen som mår bra av. Vi blir stressade, utmattade, frustrerade och mår psykiskt dåligt. Utan den feminina energin försvinner glädjen, lekfullheten och kreativiteten. Livet känns tungt och fyllt av massa måsten.

Du använder ju bara halva din kraft, halva din energi! Och hur ska du kunna känna dig hel då?

VI BEHÖVER HITTA METODER FÖR ATT FÅ KONTAKT MED VÅR FEMININA ENERGI

De allra flesta av oss behöver jobba med att få igång den feminina energin och låta den få plats. Att hitta tillbaka in i kroppen, och bort från huvudet. Där finns självkärlek, glädje, kreativitet, flow och lekfullhet. Allt det där som är så lätt att tappa ibland. Men lite tips för hur du kan göra det tar vi i den tredje och sista delen av den här lilla serien. <3

Lämna en kommentar